Fórum

2009. október 23., péntek

Főzött gyurma

Ez a legjobb recept, amit eddig kipróbáltam, nagyon jó az állaga, remek vele gyurmázni.
Ma ezt tervezek főzni :) a gyerekeimnek, eszembe jutott, hogy Veletek is megosszam:


Főzött gyurma 

Hozzávalók:
0,5 kg liszt,
6 dl víz,
4 evőkanál só,
3 evőkanál olaj,
2 evőkanál borkősav (gyógyszertárban, gazdaboltban kapható)

Elkészítés:
Fazékban összekeverjük a hozzávalókat, tűzhelyen közepes lángon állandó keverés mellett főzzük, kb. 15-20 percig, amikor összeállt, (akkor már nehéz keverni) levesszük a tűzről, langyos állapotban adagokra szedjük, (temperával ahány féle színt akarunk készíteni, annyi felé osztjuk szét). Színes temperával színezzük, nem baj, ha csomós lett, mert a színezésnél eltűnnek a csomók. Kék szín csak akkor lesz, a borkő miatt, ha először egy kis sárgával átdolgozzuk, aztán a kéket (de csak kicsit, mert ha sok a sárga, akkor zöld lesz kék helyett).

Könnyen formázható, kijön a ruhából, ha kész a mestermű, akkor meg is lehet szárítani.

Lehet színezni környzetbarátabb módon is: kakaóval, paprikával, fahéjjal, reszelt narancshéjjal stb.

Nincsenek megjegyzések: