Fórum

2009. október 27., kedd

Milyen hobbid van?


Mit szeretsz csinálni a szabadidődben? Filmeket nézni? Kötni? Varrni? Netezni? Kirándulni?

Természetesen ezekre is időt kell szánni. Csak úgy lehet bírni a napi rutint, ha számíthatunk maguntól, magunknak egy kis jutalomra is.

Ha ügyesen szervezzük a házimunkát, az nem tölti ki az egész délelőttünket. Illetve nem tölti ki mindig, minden nap. Így ,,lophatunk" időt pl. a varrásra -azért ezt emelem ki, mert úgy gondolom, vannak olyan hobbik, amiket jobb egyedül művelni. Magamról tudom, hogy ha varrok, akkor nem nagyon tudok másra figyelni, mert amellett, hogy összpontosítást kíván, még zajos is. És helyhez is vagyok kötve.
Ellenben horgolni tudok akkor is, ha körülöttem zajlik az élet, nem vagyok vele helyhez kötve, képes vagyok  mellette figyelni a gyerekekre kint és bent is.

Kirándulni természetesen közösen a legjobb. Egy kis trükk: ha alkalmasnak érezzük magunkat a szerteágazó figyelemre :), kérjük ,,kölcsön" barátnőnk gyerekeit is egy-egy kiránduláshoz. A gyerekek így remekül elfoglalják majd egymást, a barátnőnk pedig viszonossági alapon máskor minket ajándékoz meg majd néhány szabad órával ;)

Olvasáshoz és netezéshez legalkalmasabbnak azok az órák tűnnek, amiket este tudunk magunknak kikanyarítani, amikor a gyerekek már lefeküdtek.

Nagyon fontos az önkontroll. Most a bagoly mondja verébnek klasszikus esete forog fent, de tényleg nagyon csínján kell bánni a netidővel. Képes vagyok 10 percen belül 20x frissíteni egy-egy oldalt, ami valljuk be, nagy butaság, időpazarló módszer.
Úgyhogy úgy gondolom, közös házi feladatunk a gép minél hosszabban való kikapcsolt állapotban tartása. Jól gondolom? :)

Használjunk olyan programokat, ahol egy helyre rendezhetünk több dolgot is. Ilyen pl. az igoogle, ahová betehetjük a kedvenc oldalainkat, hírmoduljainkat, levelezésünket, bloglistát, feladatlistát, naptárat és még rengeteg hasznos dolgot -ha egy helyen, áttekinthetően ott van minden, evidens, hogy megkíméljük magunkat egy csomó keresgéléstől, felesleges kattintástól.
Ha ezek kezeléséhez segítségre van szükséged, ajánlom figyelmedbe a gugliságok oldalt. Bár ennek áttanulmányozása sok időt vehet igénybe :) , de ez az a befektetett idő, ami később busásan megtérül.

Olvasni pedig ágyban, lefekvéskor tud igazán jólesni, amennyit csak szeretnénk, ameddig el nem alszunk.

Tényleg ne tagadjuk meg magunktól a szabadidőt, valamiből fel kell töltekeznünk, nem lehet az egész napunk egy véget nem érő robot. Ha még a sportot is be tudjuk iktatni, akár otthon, akár szabadtéren ; akár magányosan, akár szervezett formában, máris nagyot nőhet az önbecsülésünk!

Jó szabadIdőSzámítást mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések: