Fórum

2009. október 25., vasárnap

Napi terv



Vegyük azt az esetet, hogy nem kisbabád van, a gyerekeid napközben oviban, suliban vannak. Mindenki irigyel, hogy mennyi időd van.
Tényleg? Te is így érzed? Ha igen, akkor nem szükséges továbbolvasnod :) Ha nem, akkor vegyük elő együtt a naptárunkat, és egy toll is jól jön.

Mi az, amit minden nap el kell végezni?

Nálam ez a lista: főzés, felsöprés, mosogatás, ezek minden nap vannak. Mosni  minden 2. nap szoktam általában (azt a rejtélyt még nem sikerült megfejtenem, honnan van ennyi szennyes ruha?!), ezzel együtt jár a teregetés, és a megszáradt ruhák elpakolása.

A mosás tulajdonképpen a mai technika mellett nem okoz gondot. Szennyest reggel gyorsan kiválogatom, bedobom a gépbe, ez alig pár percet vesz igénybe. Persze ehhez az is kell, hogy a családtagokat rászoktassuk: a szennyest tartsák a szennyestartóban :) Tehát a bedobás, mosás beindítása bőven belefér abba az időbe, amíg reggel a gyerekeket összekészítjük. Ezt hívom úgy, hogy a reggeli verkli. Ebbe beletartozik a ruhák kikészítése, átvasalása (nem szeretek órákig vasalni, nálam folyamarosan elől van a deszka a vasalóval, reggelente az a pár holmi hamar megvan).
Addig mindenkit elzavarok mosakodni, amíg vasalok :)


Amíg felöltöznek, megcsinálom a szendvicseiket (a napi friss hozzávalók beszerzése a férjem feladata hajnalban). Megnézem, be van-e pakolva a tesicucc, egyéb dolgok, készítek inni nekik. Ilyenkor bekapnak pár falatot is.

Szerencsés az a család, ahol a reggeli verkli lezajlik fél óra alatt, senkit sem kell különösebben noszogatni. Én szerencsés vagyok :)

Ezután én is rendbe szedem magam, és sétálok egyet a legkisebbel az oviba.

Innen kezdődik az az idő, amivel szabadon gazdálkodhatom -emiatt az idő miatt irigyek rám sokan. Pedig ebbe a délelőtti pár órába, amíg nincsenek itthon a gyerekek, nagyon sok dolognak bele kell ám férnie!

Ilyenkorra már lejár a mosógép. Célszerű rögtön kiszedni a ruhákat, így nem hagyjuk gyűrődni. Leszedem az előző napi ruhákat, rögtön össze is hajtogatom, és elpakolom. Ha nem teszem meg, hanem csak úgy ledobom a fotelba, tapasztalataim szerint igen rövid idő alatt kezelhetetlen halommá válik.

Nos, megvagyunk a mosással, teregetéssel, pakolással, és még csak 9 óra felé járunk.

Most jöhet a jogos kérdés, hogy minek is kellett kikészíteni a naptárt az asztalra? Azért, mert mostantól onnan puskázunk. Abba írjuk bele több napra előre, mikor mit tervezünk.

A falinaptárról átmásoljuk az extra programokat (fodrász, gyerekek programjai, és minden egyéb). Ezek a fix, elmozdíthatatlan tényezők, amikhez -ha nem muszáj- nem nyúlunk, nem mozgatjuk.

Végiggondoljuk, mit kell a közeljövőben elvégeznünk. Pl. muszáj portalanítani a konyhaszekrények tetejét, kimosni a függönyöket, felporszívózni, elmenni könyvtárba, bevásárolni a jövő hétre.
Ezeket a teendőket prioritásuk szerint sorba állítjuk, megsaccoljuk, mennyi idő kellhet rá, és eszerint írjuk be.
Már nagyon muszáj porszívózni, ezt rögtön a mai napra beírom. Kb. 1 óra alatt végzek a 2 szobával és az egyéb helyiségekkel, de a konyhát meg a fürdőszobát fel is kéne mosni, tehát számítok rá 1,5 órát.


A függönymosás elhalaszható, de már elég fontos lenne, tehát beírom holnapra. Ez ugyan sok időbe nem telik, de leszedni és visszatenni a függönyöket -nos, az már nagyobb falat.


A könyvtár tkp. ráér, még sok idő van a lejáratig, ezzel tehát nyugodtan lehet variálni, melyik napra tegyem.

A lényeg tehát:
- állítsunk fel fontossági sorrendet
- saccoljuk meg a feladatok elvégzéséhez szükséges időt
- tartsuk be a saját magunk által készített listát, mert nekünk fontos, és nekünk segít
- ha azt gondoljuk, hogy ezt úgysem felejtem el, akkor is írjuk be
- az elvégzett teendőket pipáljuk ki -nagyon jólesik :)
- minden este szánjunk rá pár percet, hogy kiszámítsuk az időnket, nézzük át a másnapi teendőnket, írjuk be, amit be kell írnunk, rendezzük át, ha szükségesnek látjuk. Csak napi pár perc, de rengeteg időt spórolunk magunknak!
- konkrétnak kell lenni -sokkal nagyobb segítség, ha azt írom be a naptárba, hogy kipakolni és kitakarítani a konyhaszekrényt, mint azt, hogy 9-10 óráig takarítás.

A mosogatához is kialakítottam egy olyan rutint, hogy főzés közben is rögtön mosogatok. Amit használtam, egyből elmosogatom. Reggeli, ebéd után is egyből mosogatok. Az csak pár darab egyszerre. Így viszonylag rendezett képet mutat a konyha bármikor. (Este nem szoktam mosogatni, olyankor már fáradt vagyok hozzá.)

A főzéshez nagyon-nagyon nagy segítség a heti előretervezés. Tegyük meg magunknak azt a szívességet, hogy előre elkészített étrend szerint főzünk, mert így nem csak egy napi nyűgtől kíméljük meg magunkat (mit is főzzek?), hanem a bevásárlás is célzott, tudatos lehet, sokat spórolhatunk így időt is, pénzt is.

Igyekszem mindig úgy ütemezni a feladatokat, hogy a legtöbb arra az időre essen, amíg a gyerekek nincsenek itthon. Inkább olyan dolgok maradnak délutánra, amit mellettük is kényelmesen el lehet végezni, sőt, akár ők is segíthetnek benne. Ilyenkor időhosszt nem érdemes mellérendelni, hiszen a gyerekek úgyis keresztül húznák az előzetes számításainkat :)
Közben gondoljunk arra is, hogy jó példát mutatunk nekik a napi ritmussal, a kiszámítható történésekkel, a rendszerességel. Csak úgy követelhetjük meg tőlük, hogy időben elüljenek a lecke mellé, és kellő időt fordítsanak rá, ha mi magunk is ilyen módon végezzük dolgainkat.

És mi van a szórakozással?
Erről majd legközelebb. Kellemes IdőSzámítást!

3 megjegyzés:

Wattacukor írta...

Honnan tudtad, hogy pont erre van szükségem???? Olyan tér-idő-ésegyéb zavarban szenvedek, hogy hihetetlen. Mondjuk nekem van itthon egy baba, de attól függetlenül nagyon jó amit leírtál. Mostmár csak arra kell megfejtés, hogy a naptárat hova tegyem, hogy szem előtt legyen! :D (Vicc vót! )


Köszi mégegyszer, nagyon jót tettél velem!

N.Zsuzsi írta...

Borzasztóan örülök, hogy segíteni tudtam :D igaz, babával nehezített pálya, de meg lehet csinálni, hajrá :)

Névtelen írta...

Koszonom, hogy egy erdekes blog